Ciemny chleb z siemienia lnianego Keto / Low Carb (kromka 170kcal)

Ciemny chleb ketogeniczny bez mąki, na bazie zmielonych ziaren siemienia lnianego. W porównaniu do poprzedniego przepisu na chleb ketogeniczny nie czuć w nim jajek!

Chleb polecam przechowywać w lodówce. Ze względu na to, że jest wilgotny. Można go również pokroić na kromki i zamrozić.

Makro jednej kromki:

  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 2.1 g

Składniki na jeden chleb, około 9 kromek:

  • 3 szt jajko
  • 165 g siemię lniane (lub mąka lniana)
  • 50 g babka jajowata
  • 50 g nasiona słonecznika
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przepis:

  • jeśli korzystasz z siemienia lnianego najpierw je zmiel blednerem lub w młynku, mąkę lnianą można użyć bezpośrednio
  • w jednej misce wymieszaj zmielone siemię lnianę/mąkę lnianą, słonecznik, babkę jajowatą, proszek do pieczenia i sól
  • w dugiej misce rozbełtaj jajka, wlej do nich ciepłą wodę, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami
  • wymieszaj i odstaw na kilka minut
  • formujemy chleb i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia
  • nacinamy chleb nożem
  • nagrzewamy piekarnik do 180C
  • pieczemy 60 minut