Ciemny chleb z siemienia lnianego Keto / Low Carb (kromka 170kcal)
Ciemny chleb ketogeniczny bez mąki, na bazie zmielonych ziaren siemienia lnianego. W porównaniu do poprzedniego przepisu na chleb ketogeniczny nie czuć w nim jajek!
Chleb polecam przechowywać w lodówce. Ze względu na to, że jest wilgotny. Można go również pokroić na kromki i zamrozić.
Makro jednej kromki:
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 2.1 g
Składniki na jeden chleb, około 9 kromek:
- 3 szt jajko
- 165 g siemię lniane (lub mąka lniana)
- 50 g babka jajowata
- 50 g nasiona słonecznika
- 250 ml lekko ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
Przepis:
- jeśli korzystasz z siemienia lnianego najpierw je zmiel blednerem lub w młynku, mąkę lnianą można użyć bezpośrednio
- w jednej misce wymieszaj zmielone siemię lnianę/mąkę lnianą, słonecznik, babkę jajowatą, proszek do pieczenia i sól
- w dugiej misce rozbełtaj jajka, wlej do nich ciepłą wodę, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami
- wymieszaj i odstaw na kilka minut
- formujemy chleb i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia
- nacinamy chleb nożem
- nagrzewamy piekarnik do 180C
- pieczemy 60 minut