Guacamole z pomidorkami

Guacamole to bardzo ketogeniczne smarowidło. Można posmarować chleb z tego przepisu lub tego.

Do guacamole należy przede wszystkim wybrać dojrzały owoc. Pamiętaj też o soku z cytryny, inaczej pasta straci ładny kolor.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 3 g
  • Tłuszcz: 19 g
  • Węglowodany: 11 g

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g dojrzałe awokodo
  • 30 g cebula szalotka
  • 30 g pomidorki koktajlowe
  • 10 g sok z cytryny
  • 1 szt ząbek czosnku
  • chili i sól

Przepis:

  • awokado przecinamy na pół i wydrążamy miąższ do miski
  • cebulę kroimy bardzo drobno i dodajemy do miski z awokado
  • dalej dodajemy sok z limonki lub cytryny, sól i chili
  • przeciśnięty czosnek
  • opcjonalnie dodajemy również drobno posiekaną kolendrę lub pietruszkę
  • całość mieszamy i ugniatamy widelcem
  • na koniec dodajemy drobno pokrojone pomidorki koktajlowe