Zupa krem z dyni Keto / LowCarb

Zawartość węglowodanów w dyni to około 7 gram na 100 gram. Nie są to więc jakieś straszne ilości, które zagrażają utrzymaniu odpowiednich proporcji makroskładników. Cóż więcej dodać, dynia to rewelacyjne warzywo, warto korzystać z jej dobrodziejstw, póki sezon trwa.

Do przygotowania kremu z dyni można wykorzystać tłusty bulion. Dzięki dodaniu pestek dyni i boczku, ta keto zupa spełnia wymogi dania wysoko-tłuszczowego.

Makro:

  • Białko: 17 g
  • Tłuszcz: 25 g
  • Węglowodany: 29 g

Składniki na dwie porcje:

  • 500 g dynia
  • 500 g bulion
  • 100 g boczek wędzony
  • 100 g cebula
  • 40 g pestki dyni
  • 3 szt ząbek czosnku
  • natka pietruszka
  • sól, pieprz, kurkuma

Przepis:

  • zagrzej w garnku bulion
  • pokrój dynię na niewielkie kawałki a następnie umieść w gorącym bulionie tak, aby zanurzyła się w całości
  • na patelni podsmaż plastry boczku tak, aby powstały chipsy bekonowe
  • zdejmij boczek i na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek i kurkumę
  • zeszkloną cebulę i czosnek dodaj do garnka z rosołem i dynią
  • dodaj pozostałe przyprawy a następnie gotuj całość do miękkości przez 30 minut pod przykryciem
  • zmiksuj całość na gładki krem
  • podawaj z przygotowanymi chipsami bekonowymi, pestkami dyni, natką pietruszki