Zapiekanka z kalafiora keto/wege (500kcal) 🥦

Podwójne wyzwanie bo danie na imprezę halloween ma być keto i wege.
15 minut (bez pieczenia) i proszę bardzo możemy mieć zapiekankę z kalafiora.

Węglowodany w tym daniu pochodzą tylko z warzyw.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 17 g
  • Tłuszcz: 41 g
  • Węglowodany: 16 g

Składniki na 4 porcje:

  • 700 g kalafior
  • 200 g brokuł
  • 200 g śmietanka 30%
  • 150 g cebula
  • 100 g tarty ser Cheddar
  • 50 g masło klarowane do smażenia
  • 2 szt jajko
  • sól i pieprz

Przepis:

  • brokuł rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente
  • na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę
  • kalafior rozdzielamy na bardzo drobne różyczki i podsmażamy na patelni z cebulą (około 10 minut)
  • w między czasie w jednej misce łączemy jajka, śmietankę, tarty ser, przyprawy i dokładnie mieszamy
  • następnie wykładamy kalafiorem naczynie żaroodporne
  • całość polewamy przygotowaną masą,
  • górę posypujemy startym serem i przyprawami
  • pieczemy 30 minut w 170C w zamkniętym naczyniu