Zapiekanka z boczkiem i kalafiorem (1050kcal)

Tym razem kalafior w formie zapiekanki z wędzonym boczkiem. Zapiekanka ta jest sycąca i może stanowić danie obiadowe, a dodatek boczku wędzonego nadaje jej charakterystycznego smaku.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 49 g
  • Tłuszcz: 88 g
  • Węglowodany: 18 g

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g kalafior
  • 200 g śmietanka 30%
  • 200 g boczek wędzony
  • 100 g tarty ser Cheddar
  • 4 szt jajko
  • sól i pieprz

Przepis:

  • kalafior rozdzielamy na bardzo drobne różyczki i gotujemy w osolonej wodzie
  • boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni
  • w między czasie w jednej misce łączymy jajka, śmietankę, przyprawy i dokładnie mieszamy
  • następnie naczynie wykładamy kalafiorem i boczkiem
  • całość polewamy przygotowaną masą
  • górę posypujemy startym serem
  • pieczemy 20 minut w 180C bez przykrycia