Warzywa i kurczak w żółtym sosie curry Keto / Low Carb (963kcal)

Makro jeden porcji:

  • Białko: 54 g
  • Tłuszcz: 70 g
  • Węglowodany: 30 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso z piersi z kurczaka
  • 400 g mleczko kokosowe
  • 300 g kalafior
  • 200 g fasolka szparagowa
  • 200 g czerwona papryka
  • 100 g cebula
  • 50 g masło klarowane do smażenia
  • 30 g żółta pasta curry
  • 2 szt ząbek czosnku
  • sól, pieprz, chili, suszona trawa cytrynowa
  • sok z limonki
  • liście pietruszki

Przepis:

  • pierś z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
  • do miski z mięsem dodaj pastę curry, sok z limonki, przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy - dokładnie wymieszaj i odstaw
  • na patelni rozpuść połowę masła klarowanego (25g) i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę
  • kalafior rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente
  • teraz dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmaż wraz z marynatą kilka minut
  • uważaj aby pasta curry się nie przypaliła
  • następnie dodaj mleczko kokosowe i kawałki papryki, wymieszaj i podsmaż przez kolejne kilka minut
  • połącz sos z kalafiorem i udekoruj porcję pietruszką