Udka z kurczaka w sosie paprykowym Keto / Low Carb (815kcal)

Jako dodatek polecam ryż z kalafiora w zastępstwie ryżu, czy ziemniaków. Jak widać sos wyszedł "z oczkami" ale to dzięki niemu makro się zgadza w tym posiłku.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 45 g
  • Tłuszcz: 65 g
  • Węglowodany: 9 g

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g udka z kurczaka bez skóry
  • 200 g czerwona papryka marynowana
  • 200 g śmietanka 30%
  • 30 g masło klarowane do smażenia
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 2 szt ząbek czosnku
  • sól, pieprz, czerwona papryka
  • liście pietruszki

Przepis:

  • udka z kurczaka umyj, przypraw solą i pieprzem
  • na patelni rozpuść masło klarowane
  • teraz dodaj na patelnię kurczaka i mocno podsmaż go z każdej strony
  • następnie zblenduj kawałki marynowanej papryki wraz ze śmietaną, czosnkiem i oliwą
  • tak przygotowany sos wlej na patelnie z mięsem i smaż jeszcze kilka minut
  • udekoruj porcję pietruszką