Tost z serem i jajkiem i sałatka ze szpinakiem, rzodkiewką, groszkiem

Składniki na 4 porcje:

  • 5 uncji opakowanie młodej sałaty
  • 4 sztuki selera
  • ½ blok sera cheddar (8 uncji)
  • 6 jaj
  • 1 mała gałązka świeżego koperku
  • 1 szklanka mrożonych groszków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 szalotka
  • 1 opakowanie szparagów cukrowych (8 uncji)
  • 4 bułki lub bułeczki pełnoziarniste
  • czarny pieprz
  • musztarda Dijon
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • miód
  • majonez
  • sól

Przepis:

  • Umieść jajka w średnim garnku, zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 8 minut. Odcedź gorącą wodę i dodaj lód lub przepłucz pod zimną wodą, aby schłodzić.
  • W międzyczasie umyj i osusz świeże produkty (pomijaj szpinak, jeśli jest już umyty).
  • Umieść groszek w sitku i przepłucz pod zimną wodą, aby rozmrozić; odstaw, aby odciekł.
  • Wyciśnij sok z cytryny do dużej miski.
  • Obierz i drobno posiekaj czosnek i szalotkę. Dodaj oba do miski z cytryną, olejem, miodem, musztardą, solą i pieprzem; wymieszaj, aby połączyć dressing.
  • Odetnij i cienko pokrój rzodkiewki i seler; dodaj oba do miski.
  • Przekrój szparagi w poprzek na ½-calowe kawałki; dodaj do miski, wymieszaj i odstaw.
  • Rozgrzej piekarnik do grilla na wysokiej temperaturze i ustaw półkę w górnej trzeciej części piekarnika.
  • Obierz i drobno posiekaj dodatkowy czosnek; umieść w średniej misce razem z majonezem, solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Obierz i zetrzyj na tarce jajka. Zetrzyj na tarce ser; dodaj oba do miski z majonezem i wymieszaj.
  • Podziel bułki na pół i ułóż, stroną krojową do góry, na dużej blaszce do pieczenia. Umieść w piekarniku i grilluj, aż lekko się przyrumienią, 1-2 minuty.
  • Wyjmij przyrumienione bułki z piekarnika i posmaruj mieszanką jajek i sera. Wróć do piekarnika i grilluj, aż się rozgrzeje i ser się rozpuści, 1-2 minuty. Wyjmij z piekarnika.
  • W międzyczasie, używając noża, zetrzyj liście dziewanny z łodyg; odrzuć łodygi i drobno posiekaj liście. Dodaj do miski z warzywami, wraz z rozmrożonym groszkiem i szpinakiem; wymieszaj, aby połączyć sałatkę.
  • Podziel tosty z jajkiem i serem oraz sałatkę między talerze. Smacznego!
Tost z serem i jajkiem i sałatka ze szpinakiem, rzodkiewką, groszkiem