Tarta z brokuła (1020kcal)

Makro jeden porcji (połowa tarty):

  • Białko: 50 g
  • Tłuszcz: 81 g
  • Węglowodany: 20 g

Składniki na dwie porcje:
Ciasto:

  • 100 g mąki migdałowwej
  • 60 g masła
  • 50 g mąki kokosowej
  • 2 szt jajko

Dodatki:

  • 200 g brokuła
  • 120 g sera feta
  • 50 g sera żółtego (np Gouda)
  • 30 g śmietana 30%
  • 2 szt jajko
  • 2 szt ząbek czonsku
  • sól

Przepis:

  • składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy
  • ciasto ugniatamy i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut
  • w tym czasie gotujemy brokuła w posolonej wodzie
  • ciasto wykładamy do foremki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia
  • 180 stopni i pieczemy 10 min
  • w tym czasie jajka mieszamy ze śmietanką
  • dodajemy sól, pieprz i przeciskamy 2 ząbki czosnku
  • po wyciągnięciu z piekarnika na tartę kruszymy ser feta, układamy brokuła i zalewamy nasza mieszanka z jajek i śmietany
  • na koniec ścieramy żółty ser
  • wkładamy jeszcze raz do piekarnika na około 20 minut