Szakszuka czyli idealne śniadanie na Keto/Low Carb (500kcal)

Shakshuka, danie kuchni tunezyjskie czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym z cebulą.

Można powiedzieć, że podstawowy przepis na to danie jest bardzo ketogeniczny bez żadnych modyfikacji. Oczywiście można podbić tłuszcz dodatkowymi składnikami jak sery, boczek, oliwa, nasiona.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 25 g
  • Tłuszcz: 38 g
  • Węglowodany: 12 g

Składniki na 1 porcje:

  • 200 g pomidory drobno krojone bez skórek lub gotowa pulpa pomidorowa lub pomidory pelati
  • 20 g masło klarowane do smażenia
  • 3 szt jajko
  • 2 szt ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • liście pietruszki lub szczypiorek lub bazylia
  • sól i pieprz

Przepis:

  • na patelni rozpuszczamy masło klarowane
  • dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy
  • dodajemy przeciśnięty czosnek, uważająć aby się nie przypalił
  • wlewamy pomidory, dokładnie wszystko mieszamy
  • przyprawiamy solą i pieprzem
  • czekamy chwilę jak odparuje sok i zrobi się gęsta masa, aby kolejno zrobić lekkie wgłębienia i wbić do nich jajka
  • smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka, patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces
  • podawać z siekaną pietruszkąlub bazylią lub szczypiorkiem, u mnie najczęsciej pietruszka 😉