Stek z kalafiora z parmezanem

Tym razem kalafior w formie steka z parmezanem. Stek z kalafiora jest idealnie przypieczony, chrupiący i ma ciekawą skorupkę z parmezanu. Świetnie smakuje z natką pietruszki. Warto dodać, że kalafior jest bardzo popularny w kuchni LCHF i keto, ponieważ zawiera małą ilość węglowodanów.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 20 g
  • Tłuszcz: 39 g
  • Węglowodany: 15 g

Składniki na 1 porcję:

  • 300 g kalafior
  • 40 g parmezan
  • 30 g oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Przepis:

  • blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • kalafiora obieramy z liści i kroimy w plastry o grubości 2 centymetry
  • każdy plaster kalafiora smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami
  • solidnie posypujemy parmezanem, aby ser dostał się w zakamarki kalafiora
  • rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 30 minut
  • po upieczeniu kalafiora posypujemy natką pietruszki