Stek wołowy z podsmażonymi brukselkami (730kcal)

Stek jest nadal twoim przyjacielem na keto. Do tego ten posiłek spełnia ponad połowę Twojego zapotrzebowania na białka w ciągu dnia.

Makro tej porcji:

  • Białko: 50 g
  • Tłuszcz: 53 g
  • Węglowodany: 19 g

Składniki:

  • 220 g stek wołowy
  • 200 g brukselki
  • 30 g masło
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól i pieprz

Przepis na masło czosnkowe:

  • masło w temperaturze pokojowej zmieszać z czosnkiem niedźwiedzim i solą

Przepis:

  • stek wyciągnąć go z lodówki około godziny przed przygotowaniem
  • brukselki oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut
  • następnie brukselki kroimy na połówki i dodamy je na potelnię, na której będziemy smażyc mięso
  • NIE UŻYWAMY żadnego dodatkowego tłuszczu do smażenia!
  • rozgrzewamy bardzo mocno patelnię, stek po wrzuceniu na patelnię ma od razu się smażyć
  • dla mnie sprawdzoną długością smażenia dla steka średnio wysmażonego jest 2 minuty z jednej strony jeśli stek ma 2 centymetry grubości, analogicznie 3 centymetry to 3 minuty...
  • po usmażeniu odstawiamy steka na 1-2 minuty, w tym momencie można położyć na nim masło czosnkowe i doprawić solą i pieprzem