Stek wołowy z frytkami z cukinii (1130kcal)

Przygotowanie dobrego steka wymaga trochę wprawy. Podstawa to dobra patelnia z grubym dnem, dla mnie sprawdza się najlepiej żeliwna-grillowa.

Makro tej porcji:

  • Białko: 68 g
  • Tłuszcz: 87 g
  • Węglowodany: 15 g

Składniki:
Na frytki:

  • 200 g cukinii
  • 60 g mąki migdałowej
  • 1 szt jajko
  • sól + inne ulubione przyprawy

Na stek:

  • 220 g stek wołowy
  • 20 g masło
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól i pieprz

Przepis na frytki:

  • cukinię kroimy na podłużne paski ala frytki ziemniaczane
  • wbijamy jajko do pierwszej miski, dodajemy odrobinę soli oraz swoje ulubione przyprawy do smaku
  • do drugiej miski wsyp mąkę migdałową
  • maczamy najpierw w jajku, później obtaczamy w mące migdałowej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • wkładamy do nagrzanego pierkanika na 220 stopani na około 15 minut
  • w trakcie pieczenia, można przewrócić frytki na drugą stronę

Przepis na masło czosnkowe:

  • masło w temperaturze pokojowej zmieszać z czosnkiem niedźwiedzim

Przepis na stek:

  • ważne, aby stek był w temperaturze pokojowej, więc warto wyciągnąć go z lodówki około godziny przed przygotowaniem
  • NIE UŻYWAMY żadnego dodatkowego tłuszczu do smażenia!
  • rozgrzewamy bardzo mocno patelnię, stek po wrzuceniu na patelnię ma od razu się smażyć
  • dla mnie sprawdzoną długością smażenia dla steka średnio wysmażonego jest 2 minuty z jednej strony jeśli stek ma 2 centymetry grubości, analogicznie 3 centymetry to 3 minuty...
  • po usmażeniu odstawiamy steka na 1-2 minuty, w tym momencie można położyć na nim masło czosnkowe i doprawić solą i pieprzem