Spaghetti Bolognese z makaronem z cukinii (780 kcal)

Ketogenicy nie muszą rezygnować ze Spaghetti Bolognese, wystarczy zastąpić makaron pszenny cukinią, a reszta po staremu. Cukinia jest idealnym warzywem na keto z racji małej ilości węglowodanów. Dodatkowo stanowi źródło wielu witamin.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 46 g
  • Tłuszcz: 60 g
  • Węglowodany: 18 g

Składniki na dwie porcje:

  • 400 g mięso mielone wołowe
  • 400 g pomidorów krojonych (1 puszka)
  • 300 g cukinia (jedna średniej wielkości)
  • 30 g masło klarowane
  • 40 g mozzarella tarta
  • 1 szt cebula (duża)
  • 3 szt ząbek czosnku
  • liście bazyli

Przyprawy:

  • sól i pieprz
  • papryka słodka

Przepis:

  • wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje
  • dodaj pokrojoną w kostkę cebulę
  • dodaj przeciśnięty czosnek
  • następnie dodaj mięso i od czasu do czasu mieszaj
  • dopraw mięso solą, pieprzem i papryką
  • dodaj puszkę pomidorów i trochę wody
  • odczekaj aż woda odparuję a sos stanie się gęsty
  • przygotuj cukinię za pomocą specjalnej obieraczki lub tarki spiralnej
  • cukinię posól i odstaw na kilkanaście minut aby pozbyć się nadmiaru wody
  • nałóż sos na makaron, posyp serem
  • udekoruj liśćami bazylii