Spaghetti Bolognese z makaronem z cukinii (780 kcal)
Ketogenicy nie muszą rezygnować ze Spaghetti Bolognese, wystarczy zastąpić makaron pszenny cukinią, a reszta po staremu. Cukinia jest idealnym warzywem na keto z racji małej ilości węglowodanów. Dodatkowo stanowi źródło wielu witamin.
Makro jednej porcji:
- Białko: 46 g
- Tłuszcz: 60 g
- Węglowodany: 18 g
Składniki na dwie porcje:
- 400 g mięso mielone wołowe
- 400 g pomidorów krojonych (1 puszka)
- 300 g cukinia (jedna średniej wielkości)
- 30 g masło klarowane
- 40 g mozzarella tarta
- 1 szt cebula (duża)
- 3 szt ząbek czosnku
- liście bazyli
Przyprawy:
- sól i pieprz
- papryka słodka
Przepis:
- wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje
- dodaj pokrojoną w kostkę cebulę
- dodaj przeciśnięty czosnek
- następnie dodaj mięso i od czasu do czasu mieszaj
- dopraw mięso solą, pieprzem i papryką
- dodaj puszkę pomidorów i trochę wody
- odczekaj aż woda odparuję a sos stanie się gęsty
- przygotuj cukinię za pomocą specjalnej obieraczki lub tarki spiralnej
- cukinię posól i odstaw na kilkanaście minut aby pozbyć się nadmiaru wody
- nałóż sos na makaron, posyp serem
- udekoruj liśćami bazylii