Sos z grzybów leśnych (340kcal)

Sos ze świeżych grzybów leśnych, ze śmietaną. Można podawać go do różnych smażonych mięs. Doskonale smakuje podane ze stekiem.

Grzyby w ok. 70- 90% składają się z wody a ich sucha masa to głównie białko. Są też niskokaloryczne. Szczególnie ważne dla nas ketogeników jest fakt, że zawierają sporo potasu.

Grzyby są bogate w cenny błonnik,

Makro jednej porcji:

  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 31 g
  • Węglowodany: 6 g

Składniki na dwie porcje:

  • 400 g grzybów leśnych
  • 100 g śmietanka 30%
  • 30 g masło klarowane
  • 1 szt cebula
  • 2 szt ząbki czosnku
  • 100 ml wody

Przyprawy:

  • sól i pieprz

Przepis:

  • grzyby oczyścić, można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym
  • następnie pokroić na mniejsze kawałki
  • cebule obrać i pokroić w drobną kostkę
  • na patelni rozgrzać masło
  • dodać cebule i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszkli
  • chwilę poźniej dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut. N- - - następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut).
  • na koniec wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
  • można gotować dłużej, jeśli sos ma być gęsty