Śniadanie w stylu brytyjskim z boczkiem, jajkiem, pieczarką portobello i pomidorem

Składniki na 4 porcje:

  • 8 plastrów boczku
  • 4 jajka
  • 4 kapelusze grzybów portobello
  • 2 pomidory
  • 4 kromki ketogenicznego pieczywa (opcjonalnie)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do grilla na wysokiej temperaturze i ustaw ruszt pod grillem. Opcjonalnie wyłóż dużą blachę do pieczenia folią aluminiową, aby ułatwić sprzątanie.
  • Umyj i wysusz grzyby i przenieś je na blachę do pieczenia.
  • Umyj, wysusz i przekrój pomidory na pół, dodaj na blachę z grzybami, polej olejem i posyp przyprawami.
  • Ułóż boczek na drugiej połowie blachy do pieczenia.
  • Umieść blachę w piekarniku i grilluj, przewracając warzywa i boczek w połowie czasu, aż warzywa będą miękkie, a boczek chrupiący, 6-8 minut. Wyjmij z piekarnika.
  • W międzyczasie rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu.
  • Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj olej i przemieszaj, aby pokryć dno. Delikatnie wbij jajka do patelni i smaż, aż białka będą ustawione, ale żółtka nadal będą płynne, około 4 minut. Wyjmij z ognia, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  • Podczas smażenia jajek, podpiecz keto chleb (opcjonalnie)
Śniadanie w stylu brytyjskim z boczkiem, jajkiem, pieczarką portobello i pomidorem