Serowa zapiekanka z wołowiną i makaronem warzywnym

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie marchewki
  • ½  kostki sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 gram mięsa mielonego wołowego
  • ¼ szklanki naturalnego jogurtu greckiego
  • 2 puszki sosu pomidorowego
  • 2 żółte papryki
  • 1 średnia cebula żółta
  • 2 średnie cukinie
  • sól, pieprz, chili,  pieprz
  • oliwa z oliwek

Przepis:

  • użyj obieraczki do przygotowania makaronu z cukinii i marchewki
  • pokrój paprykę w kostkę średniej wielkości, dodaj do miski z makaronem warzywnym
  • rozgrzej patelnię na średnim ogniu
  • podczas gdy patelnia się nagrzewa, pokrój w kostkę cebulę, obierz i drobno posiekaj czosnek
  • gdy patelnia będzie gorąca, dodaj olej a następnie cebulę, czosnek, wołowinę i przyprawy
  • smaż, rozdrabniając mięso łyżką, aż będzie brązowe i kruche
  • zetrzyj cheddar i odstaw
  • rozgrzej piekarnik do 180C
  • gdy wołowina jest gotowa, dodaj makaron warzywny z  papryką na patelnię, mieszając od czasu do czasu, aż płyn wyparuje, a warzywa będą miękkie
  • gdy warzywa będą miękkie, dodaj na patelnię  sos pomidorowy i wymieszaj
  • zdejmij z ognia i posyp cheddarem.
  • umieść patelnię w piekarniku i zapiekaj, aż ser będzie roztopiony i złoty
  • na koniec dodaj  jogurt grecki
Serowa zapiekanka z wołowiną i makaronem warzywnym