Schab z kapusta kiszoną z pieczarkami

Makro jednej porcji:

  • Białko: 56 g
  • Tłuszcz: 60 g
  • Węglowodany: 15 g

Składniki na dwie porcje:

  • 400 g schab
  • 400 g kapusta kiszona
  • 400 g pieczarki
  • 100 g cebula
  • 50 g oliwa z oliwek
  • 50 g masło klarowane
  • papryka słodka, ostra, czosnek, tymianek, majeranek
  • listek laurowy, angielskie ziele

Przepis:

  • kapustę kiszoną wypłucz, odsącz z nadmiaru wody i posiekaj
  • rozpuść na patelni masło klarowane i wrzuć pieczarki pokrojone w talarki
  • smaż pieczarki około 15 minut, a następnie dodaj cebulę i duś całość do miękkości
  • następnie do kapusty dodaj pieczarki razem z cebulą i tłuszczem z patelni i wymieszaj
  • przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego
  • można dodać dodać listek laurowy, angielskie ziele
  • plastry schaba nacieramy oliwą i przyprawami takimi jak: papryka słodka, ostra, czosnek, tymianek, majeranek
  • nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 90 minut pod przykryciem
  • pokrywę naczynia zdejmujemy 15 minut przed końcem