Sałatka z wędzonym łososiem, edamame, mango, gruszką, awokado i orzechami pekan

Składniki na 4 porcje:

  • 2 awokado
  • 2 szklanki edamame
  • 1 cytryna
  • 2 mango
  • 2 gruszki
  • ½ szklanki połówek orzechów włoskich
  • 200g  wędzonego łososia
  • 200g mieszanki sałat
  • pieprz czarny
  • Musztarda
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • Sól
  • Biały ocet winny

Przepis:

  • Umyj i wysusz świeże warzywa.
  • Umieść edamame w sitku i przepłucz pod gorącą, bieżącą wodą (z kranu), aby rozmrozić; odstaw, aby odsączyć.
  • Wyciśnij sok z cytryny do dużej miski. Dodaj olej, ocet, musztardę,  sól i pieprz; roztrzep, aby połączyć dressing.
  • Obierz mango i pokrój miąższ od pestki, zaczynając od płaskich stron; pokrój w kostkę średniej wielkości i dodaj do miski z dressingiem.
  • Podziel i wyjmij pestki z awokado; pokrój w poprzek, gdy jest jeszcze w skórce i wyciągnij łyżką. Dodaj do miski.
  • Ćwiartuj, wyjmij pestki i pokrój w kostkę średniej wielkości gruszki; dodaj do miski.
  • Posiekaj grubo orzechy pekan i dodaj do miski.
  • Posiekaj lub rozdzierz na kawałki łososia wielkości kęsa i dodaj do miski.
  • Dodaj mieszankę sałat i edamame do miski; wymieszaj, aby połączyć sałatkę.
Sałatka z wędzonym łososiem, edamame, mango, gruszką, awokado i orzechami pekan