Sałatka z kalafiora z boczkiem, serkiem, orzechami włoskimi i rukolą

Składniki na 4 porcje:

  • opakowanie młodej rukoli
  • 8 plastrów boczku
  • 1 średnia główka kalafiora
  • 4 sztuki selera
  • opakowanie rozdrobnionego sera błękitnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały szczypiorek
  • szklanka orzechów włoskich
  • musztarda
  • oliwa z oliwek
  • sól, czarny pieprz

Przepis:

  • rozdziel  kalafior na mniejsze części i gotuj
  • po ugotowaniu odcedź go przepłucz pod bieżącą wodą i odstaw na bok
  • obierz i posiekaj czosnek. Umieść w dużej misce razem z olejem, , musztardą,  solą i pieprzem; wymieszaj, aby połączyć dressing i odstaw na bok
  • posiekaj w kostkę boczek i usmaż, aż będzie chrupiący, 4-5 minut
  • pokrój seler w cienkie plastry i dodaj oba do miski
  • posiekaj na drobno połowę orzechów włoskich i dodaj do miski
  • dodaj kalafior i rukolę do miski; wymieszaj, aby połączyć sałatkę z kalafiorem.
  • udekoruj serkiem, boczkiem i pozostałymi orzechami włoskimi
Sałatka z kalafiora z boczkiem, serkiem, orzechami włoskimi i rukolą