Sałatka z kalafiora z chrupiącym prosciutto i mozzarellą

Składniki na 4 porcje:

  • opakowanie rukoli
  • 1 średnia głowa kalafiora
  • 1 małe opakowanie świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki oliwek bez pestek
  • kostka mozzarelli
  • 8 plasterków prosciutto
  • 2 czerwone papryki
  • 2 szalotki
  • czarny pieprz
  • musztarda
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny czerwony
  • sól

Przepis:

  • Napełnij duży garnek do połowy gorącą wodą (z kranu); przykryj i doprowadź do wrzenia na wysokim ogniu.
  • Podziel główkę kalafiora na cztery części, a następnie usuń i odrzuć liście.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, odkryj, dodaj kalafiora i sól; mieszaj przez kilka sekund. Gotuj do miękkości, 3-4 minuty. Odcedź i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Odstaw na bok.
  • W międzyczasie, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj olej i rozprowadź go po dnie. W razie potrzeby, pracując w partiach, połóż szynkę na patelni i smaż, aż lekko się zrumieni, około 1 minuty z każdej strony. Przenieś na talerz i odstaw na bok.
  • Odłam i pokrój paprykę w cienkie paski. Obierz i drobno posiekaj szalotkę.
  • Powróć do patelni na średnim-wysokim ogniu. Dodaj więcej oleju i rozprowadź go po dnie. Dodaj paprykę, szalotkę i sól; smaż, często mieszając, aż będzie chrupiąco-miękka, 5-6 minut.
  • W międzyczasie, obierz i drobno posiekaj czosnek. Dodaj do patelni z papryką w ostatnich 30 sekundach gotowania. Usuń oba z ognia i odstaw do wystygnięcia.
  • Połącz olej, ocet, musztardę i przyprawy w dużej misce do sałatki i wymieszaj, aby połączyć dressing.
  • Pokrój ser w kostkę o grubości 1 cm. Przekrój oliwki na pół. Przenieś oba do miski.
  • Zerwij liście bazylii z łodyg, zwiń je wzdłuż i cienko pokrój w paski. Dodaj do miski.
  • Dodaj kalafiora, mieszankę papryki i rukolę do miski i wymieszaj, aby połączyć sałatkę.
  • Posiekaj lub zerwij szynkę na kawałki.
Sałatka z kalafiora antipasto z chrupiącym prosciutto, karczochami i mozzarellą