Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem w wersji keto (840kcal)

Sałatka Cezar to klasyczna włoska potrawa, która w tradycyjnej wersji przygotowywana jest z sałaty rzymskiej, grzanek i parmezanu. Moja propozycja nieco odbiega od oryginału, bowiem została wzbogacona boczkiem i kurczakiem. Za to nie ma w niej grzanek.

Sałatka cezar sprawdzi się idealnie jako propozycja na lekki posiłek, lunch do pracy.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 69 g
  • Tłuszcz: 65 g
  • Węglowodany: 4 g

Składniki na 1 porcje:

  • 200 g mięso z piersi z kurczaka
  • 60 g boczek wędzony
  • 40 g sałata rzymska
  • 20 g żółty ser tarty
  • 30 g jogurtu typu greckiego
  • 30 g majonezu
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 1 szt ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka czerwona słodka

Przepis:

  • sos najlepiej przygotuj wcześniej, przeciśnięty ząbek czosnku, jogurt grecki, majonez dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku
  • pierś z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
  • do miski z mięsem dodaj ulubione przyprawy oraz oliwę, dokładnie wymieszaj
  • na patelni grillowej podsmaż boczek bez dodatku tłuszczu, kiedy boczek będzie już wytopiony, zdejmij go i na tej samej patelni podsmaż kurczaka
  • układaj na talerzu: sałata rzymska, boczek, kurczak, ser i na końcu sos