Placki z cukinii (560kcal)

Kolejny przepis, w którym głównym składnikiem jest cukinia. Zapraszam do innych przepisów z cukinią w roli głównej.

Do takich placków idealnie pasuje sos czosnkowy z tego przepisu.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 24 g
  • Tłuszcz: 45 g
  • Węglowodany: 13 g

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g cukinii
  • 80 g cebuli
  • 50 g ser Cheddar tarty
  • 50 g masło klarowane do smażenia (znaczna część masła zostanie wchłonięta przez placki dlatego zostanie to policzone w makro)
  • 20 g siemię lniane
  • 3 szt jajko
  • 2 szt ząbek czosnku
  • łyżeczka soli

Przepis:

  • cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • następnie startą cukinię przenosimy na sitko, posypujemy solą i mieszamy.
  • odstawiamy na kilkanaście minut, aż cukinia puści soki
  • dodatkowo odciskamy nadmiar soków z cukinii w dłoniach
  • cebulę kroimi w drobną kostkę
  • w jednej misce łączymy wszystkie składniki: cukinię, cebulę, jajka, siemię lniane, starty ser, przeciśnięty czosnek i mieszamy
  • na rozgrzane masło nakładamy łyżką cienkie porcje ciasta i smażymy dopóki się nie zarumienią