Pizza na spodzie serowym Cheddar (950kcal)

Uwaga! Ta pizza keto jest mała, ale bardzo sycąca. Spokojnie wystarczy dla dwóch osób.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 58 g
  • Tłuszcz: 75 g
  • Węglowodany: 8.5 g

Składniki na jedną pizze (dwie porcje):
Ciasto:

  • 200 g ser Cheddar tarty
  • 80 g mąka migdałowa
  • 1 szt jajko

Dodatki:

  • 125 g mozzarella (jedna kulka)
  • 150 g pomidor (jeden duży)
  • 50 g szynka surowa suszona (bądź inna ulubiona)
  • 30 g koncentrat pomidorowy

Przepis:

  • na lekko podgrzaną patelnię wrzuć tarty ser, podgrzewaj aż zacznie się topić ciągle mieszając
  • wbij jedno jajko i zamieszaj z całością
  • od razu wsyp mąkę migdałową i wszystko dokładnie wymieszaj
  • włóż ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i uformuj ciasto na pizze (polecam grubość 5mm) najlepiej pomóc sobie wałkiem
  • usuń górną warstwę papieru i przełóź ciasto na blachę do pieczenia
  • ponakłuwaj ciasto widelcem
  • piecz około 15 minut w 180 stopniach
  • wyjmij z piekarnika ale nie wyłączaj go
  • posmaruj przecierem i poukładaj dodatki na cieście
  • włóż do piekarnika na kolejne 5 minut