Pikantny Burger z sałatką z pieczonych papryk

Składniki na 4 porcje:

  • sałata,
  • kostka sera śmietankowego,
  • 2 papryki jalapeño ,
  • 800g chudego mięsa mielonego,
  • kostka sera mozzarella,
  • 2 pomidory,
  • 1 żółta papryka,
  • czarny pieprz,
  • czosnek,
  • kumin mielony,
  • musztarda
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • czosnek w proszku
  • sól

Przepis:

  • Umyj i wysusz świeże warzywa.
  • Podziel jalapeno wzdłuż na ćwiartki; usuń nasiona i łodygę łyżką. Drobno posiekaj i umieść w dużej misce. (Uważaj z jalapeno; nie dotykaj oczu i upewnij się, że umyłeś ręce po obróbce lub załóż rękawiczki podczas przygotowywania.)
  • Zetrzyj grubo ser do miski z jalapeno. Dodaj mielone mięso i przyprawy; wymieszaj rękami, aż do uzyskania jednolitej masy. Uformuj 4 równe kotlety, umieść na talerzu i odstaw na bok.
  • Rozgrzej patelnię grillową, grill na zewnątrz lub zwykłą patelnię na średnim ogniu.
  • Podczas gdy patelnia się nagrzewa, podziel, obetnij i usuń nasiona z papryki. Umieść w średniej misce, polej olejem i posyp solą; wymieszaj, aby połączyć.
  • Gdy patelnia jest gorąca, dodaj paprykę i smaż, odwracając od czasu do czasu, aż będzie przyrumieniona i miękka, około 5 minut.
  • Tymczasem umieść olej, ocet, musztardę, sól i pieprz w misce używanej do papryki. Ubij, aby połączyć sos.
  • Gdy papryka będzie gotowa, przenieś na deseczkę do przestudzenia.
  • Umieść kotlety na patelni grillowej i smaż, nie przeszkadzając, przez 5 minut; przewróć kotlety i smaż dodatkowe 2-3 minuty, aż będą ugotowane. Gdy będą gotowe, przenieś na czysty talerz.
  • Używając tarki, zetrzyj grubo ser śmietankowy do małej miski, a następnie dodaj sos chili-czosnek. Użyj łopatki silikonowej lub łyżki, aby zmiękczyć i połączyć mieszankę sera śmietankowego, tworząc gładką śmietanę. Odstaw na bok.
  • Gdy papryka będzie wystarczająco chłodna, aby ją obsłużyć, grubo posiekaj i przenieś do miski z sosem.
  • Oddziel liście sałaty. Odłóż dwa liście na burgera i posiekaj lub połam pozostałe liście na kawałki; dodaj do miski z sosem i wymieszaj sałatkę.
  • Pokrój pomidory w plastry.
  • Rozsmaruj mieszankę sera śmietankowego na kotletach.
  • Ułóż liście sałaty, w stosach po dwie na kanapkę, na każdym talerzu. Ułóż na nich kotlety i plastry pomidora. Podawaj z sałatką po bokach!
Ostro-pikantny Burger Wrap "Jalapeño Popper" z Sałatką z Pieczonych Papryk