Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i mascarpone, owinięta w boczek (705kcal)

Ze względu na dużą zawartość mięsa danie wyszło bardziej białkowe niż tłuszczowe. Polecam podawać je z ulubioną sałatką niskowęglowodanową i odprawić ją solidnie oliwą, nasionami lub majonezem.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 60 g
  • Tłuszcz: 49 g
  • Węglowodany: 2 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso z piersi z kurczaka (2 pojedyncze piersi)
  • 150 g boczek plastry
  • 100 g szpinak świeży lub mrożony
  • 100 g serek mascarpone
  • sól i pieprz
  • inne ulubione przyprawy do kurczaka

Przepis:

  • piersi z kurczaka myjemy, następnie z jednej strony nacinamy tworząc kieszonkę
  • następnie solimy, pieprzymy z każdej strony i odstawiamy
  • mieszamy szpinak z serkiem mascarpone i dodajemy sól oraz inne ulubione przyprawy
  • masę nakładamy do przygotowanych kieszonek
  • każdą pierś owijamy 3 lub 4 plastrami boczku zwracając szczególną uwagę na to, aby szczelnie owinąć miejsce rozcięcia
  • w razie potrzeby spinamy wykałaczką, musi to być na tyle wytrzymałe, aby obracać pierś na patelni
  • piersi smażymy ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego
  • pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 min pod przykryciem, następnie 20 minut bez przykrycia
  • jeśli nie udało Ci się wykorzystać całej masy to nałóż ją na pierś z kurczaka w naczyniu żaroodpornym