Pierś z indyka w sosie śmietanowym Keto/Low Carb (680kcal)

Kiedyś moja dieta opierała się głównie na indyku lub kurczaku, ryżu i... brokule. Tak niestety wygląda sposób odżywiania się wielu osób dbających o swoją sylwetkę i "zdrowie".

Ciągle spożywanie tych samych produktów energetycznych, wcześniej czy później doprowadzi do wyjałowienia organizmu, słabych efektów treningowych i frustracji.

Dzisiaj mały powrót do przeszłości, tylko składnik energetyczny inny. Zamiast ryżu śmietanka.

Makro jednej porcji

  • Białko: 44 g
  • Tłuszcz: 53 g
  • Węglowodany: 10 g

Składniki na dwie porcje:

  • 400 g piersi z indyka
  • 200 g brokułu
  • 200 g śmietanko 36%
  • 30 g masło klarowane
  • 2 szt ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Przepis:

  • pokrój indyka na mniejsze kawałki i dopraw solą i pieprzem
  • rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu
  • rozpuść masło i dodaj indyka
  • smaż z każdej strony do zrumienienia
  • zdejmij mięso z patelni
  • na tę samą patelnię dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez chwilę
  • wlej śmietanę i bulion (lub wodę)
  • na patelnię z powrotem dodaj mięso, ugotowane różyczki brokułu i liście pietruszki
  • przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez około 10 minut