Pieczony łosoś i szparagi z sosem balsamiczno-masłowym

Składniki na 4 porcje:

  • 2 małe pęczki szparagów
  • 4 ząbki czosnku
  • 800g filetu z łososia
  • ocet balsamiczny
  • czarny pieprz
  • masło niesolone
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól
  • sos sojowy

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C i ustaw ruszt w środku. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
  • Obierz i posiekaj czosnek.
  • Umyj szparagi i odłam (lub pokrój) twarde końce. Przenieś je na blachę do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i dopraw posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem; wymieszaj, aby wszystko było pokryte. Rozłóż w jednej warstwie, zostawiając miejsce na środku dla łososia.
  • Umieść filety z łososia skórą do dołu na środku blachy do pieczenia. Posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
  • Umieść w piekarniku i piecz, aż łosoś będzie przezroczysty, a szparagi miękkie, 10-15 minut.
  • W małej patelni roztop masło na średnim ogniu. Pozwól mu się lekko przyrumienić, a następnie zdejmij z ognia. Wymieszaj z octem balsamicznym i sosem sojowym. Przykryj, aby pozostało ciepłe.
  • Ułóż szparagi i łososia na talerzu. Polej sosem z masła i octu balsamicznego. Smacznego!
Pieczony łosoś i szparagi z sosem balsamiczno-masłowym