Pieczone warzywa z serem feta

Wypróbuj poniższy, inspirowany grecką kuchnią przepis, pieczone warzywa mogą zyskać zupełnie nowy charakter! Co do sporej ilości warzyw to nie ma wytycznych co do tego które warzywa są dozwolone, a które zakazane na diecie ketogenicznej. Najlepiej jeśli całodzienne ich spożycie zmieści się w wyznaczonym limicie węglowodanów. Decyzja należy wyłącznie do Was.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 30 g
  • Tłuszcz: 45 g
  • Węglowodany: 16 g

Składniki na jedną porcje:

  • 200 g pomidory
  • 200 g cukinia
  • 150 g ser feta
  • 20 g oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, oregano

Przepis:

  • wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki o podobnej wielkości
  • dokładnie polewamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano, doprawiamy solą i pieprzem
  • na warzywach układamy pokruszony lub pokrojony ser feta
  • pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut