Pieczone udka z kurczaka w cheddarze z grzybami, papryką i brokułami

Składniki na 4 porcje:

  • 2 brokuły
  • pół kostki sera cheddar
  • 800g piersi z kurczaka bez skóry
  • 200g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • pieprz i pierz
  • masło
  • czosnek
  • rozmaryn suszony
  • tymianek suszony

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do 200C.
  • Umieść przyprawy w naczyniu i wymieszaj.
  • Rozgrzej dużą patelnię żaroodporną na średnim ogniu.
  • Podczas gdy patelnia się nagrzewa, osusz kurczaka ręcznikiem papierowym i posyp połową przypraw (pozostałą mieszankę przypraw zostaw do warzyw).
  • Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj masło i mieszaj, aby pokryć dno. Dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złoty i prawie ugotowany, 3-4 minuty z każdej strony.
  • Tymczasem umyj i osusz świeże produkty.
  • Posiekaj pieczarki w średniej wielkości kostkę i dodaj do miski z pozostałą mieszanką przypraw.
  • Przytnij, usuń nasiona i posiekaj paprykę w średniej wielkości kostkę; dodaj do miski.
  • Rozdziel brokuły na kawałki i dodaj do miski.
  • Dodaj więcej masła i mieszaj, aby pokryć dno; dodaj warzywa i pozostałą mieszankę przypraw. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną, 5-7 minut.
  • Tymczasem pokrój ser śmietankowy na małe kawałki. Grubo zetrzyj cheddar.
  • Umieść kurczaka w warzywach i posyp cheddarem. Umieść patelnię w piekarniku i piecz, aż ser się roztopi, a kurczak będzie upieczony, około (10 minut).
Pieczone udka z kurczaka w cheddarze z grzybami, papryką i brokułami