Pieczone skrzydełka i podudzia z kurczaka (650kcal)

Skrzydełka i podudzia w piekarniku można przyrządzić na wiele sposobów. Poniżej macie ten najprostszy i chyba najbardziej zwykły przepis, czyli skrzydełka pieczone w przyprawach. Polecam podawać je z sosem czosnkowym.

Idealnie sprawdzą się jako przekąski podczas imprezy czy obiad dla całej rodziny. Dodatkowo można podpiec w piekarniku warzywa takie jak papryka czy cukinia jako dodatek zamiast frytek.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 56 g
  • Tłuszcz: 46 g
  • Węglowodany: 4 g

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g skrzydełka z kurczaka
  • 400 g podudzia z kurczaka
  • 50 g oliwa
  • 4 szt czosnek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka

Przepis:

  • do małej miseczki dodajemy oliwę, przeciśnięty czosnek, sól oraz spore ilości przypraw takich jak zioła prowansalskie, papryka, pieprz i całość mieszamy
  • stworzoną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin
  • wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia,
  • rozgrzej piekarnik do 240°C i w takiej temperaturze piecz przez 20 minut, - następnie zmniejsz do 200°C i piecz jeszcze 30 minut