Pieczone krewetki, brokuły, cukinia, czosnek i feta z orzechami pinii

Składniki na 4 porcje:

  • cały brokuł
  • opakowania startego sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała garść pietruszki
  • ¼ szklanki orzechów pinii
  • 800g surowych obranych krewetek, świeżych lub mrożonych
  • jedna średnia cukinia
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • masło,
  • przyprawy
  • Sól

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Umyj i osusz świeże warzywa.
  • Jeśli używasz mrożonego krewetek, umieść je w sitku i przepłucz zimną wodą, aby delikatnie je rozmrozić i usunąć kryształy lodu. (Jeśli używasz świeżych krewetek, pomiń ten krok.) Umieść krewetki na czystej ściereczce lub papierowych ręcznikach i osusz je.
  • Podziel brokuł na kawałki wielkości do jedzenia i pokrój łodygi na mniejsze kawałki. Przenieś je do dużej blachy do pieczenia.
  • Przytnij i podziel cukinię wzdłuż na pół, a następnie pokrój w cienkie połówki. Dodaj do blachy z brokułem.
  • Oderwij liście pietruszki od łodyg; odrzuć łodygi i posiekaj liście. Dodaj na blachę z krewetkami i przyprawami, wymieszaj.
  • Obierz i posiekaj czosnek. Dodaj do blachy z krewetkami i przyprawami; wymieszaj.
  • Pokrój masło na małe kawałki. Posyp fetą krewetki i warzywa; posyp masłem.
  • Umieść blachę w piekarniku i piecz, aż warzywa będą miękkie, a krewetki ugotowane, około 20 minut. Wyjmij z piekarnika.
  • Podziel krewetki i warzywa między talerze. Posyp pozostałą pietruszką i orzechami pinii. Smacznego!
Pieczone krewetki, brokuły, cukinia, czosnek i feta z orzechami pinii