Pieczona kiełbasa, pomidor, pieczarki z podsmażaną kapustą

Składniki na 4 porcje:

  • szklanka bulionu z kurczaka lub warzyw
  • 500g pieczarek
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 1 średnia głowa kapusty
  • 4 kiełbaski
  • 1 średnia cebula żółta
  • mąka pszenna
  • czarny pieprz
  • pieprz zmielony
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do 225°C.
  • Umyj i osusz świeże warzywa.
  • Obierz, podziel na pół i pokrój cebulę w cienkie półksiężyce; obierz i drobno posiekaj czosnek. Umieść oba składniki w średniej misce.
  • Rozgrzej dużą patelnię.
  • Podczas gdy patelnia się nagrzewa, podziel pieczarki na ćwiartki; dodaj do miski z cebulą i czosnkiem.
  • Gdy patelnia jest gorąca, dodaj olej i rozprowadź go po dnie. Dodaj warzywa i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
  • Dodaj mąkę na patelni i smaż, często mieszając, aż aromatyczna, 1 minuta więcej.
  • Dodaj pomidory, bulion i przyprawy do patelni; wymieszaj, a następnie doprowadź do wrzenia.
  • Gdy zacznie się gotować, włóż kiełbaski do warzyw i umieść patelnię w piekarniku (nie musi być całkowicie nagrzany). Piecz, obracając kiełbaski raz, aż będą złociste i ciepłe w środku, 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika.
  • Tymczasem odetnij i odrzuć końcówkę korzenia kapusty; podziel wzdłuż na pół, a następnie pokrój w cienkie (jak szatkowane) paski.
  • Rozgrzej drugą dużą patelnię na średnim ogniu.
  • Gdy patelnia jest gorąca, dodaj więcej oleju i rozprowadź go po dnie. Dodaj kapustę i przyprawy; smaż, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka, 3-4 minuty.
  • Tymczasem odetnij liście pietruszki od łodyg; odrzuć łodygi i drobno posiekaj liście.
  • Gdy kapusta jest gotowa dodaj pietruszkę na patelnię i wymieszaj. Zdejmij z ognia i przykryj, aby utrzymać ciepło.
Pieczona kiełbasa, pomidor, pieczarki z podsmażaną kapustą