Pieczarki Portobello nadziewane mięsem mielonym (590kcal)
Duże pieczarki portobello aż proszą się, żeby je nafaszerować. Można je wypełnić mieszanką mięsa mielonego, warzyw czy sera. Serwuj jako przystawkę lub dodaj sałatkę i spraw, aby były głównym daniem.
Makro jednej porcji:
- Białko: 26 g
- Tłuszcz: 50 g
- Węglowodany: 11 g
Składniki na 2 porcje:
- 350 g dużych pieczarek
- 200 g mięso mielone z wołowiny
- 60 g masło tradycyjne
- 40 g boczek
- 40 g papryka żółta
- 40 g papryka czerwona
- 20 g masło klarowane do smażenia
- 2 szt ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przepis:
- wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje.
- dodaj przeciśnięty czosnek
- następnie dodaj mięso i od czasu do czasu mieszaj
- dodaj pokrojony w kostkę boczek i podsmaż razem z mięsem
- pokrój paprykę w kostkę i dodaj do mięsa
- na pieczarki układaj plastry masła a następnie usmażone mięso
- włóż do piekarnika na 15 minut w 180 stopni