Papryki faszerowane mięsem (820kcal)

Aby uzyskać idealny smak mięsnego farszu polecam użyć zestawu przypraw i ziół do tradycyjnej potrawy kuchni meksykańskiej: papryka chili mielona, czosnek mielony, kolendra mielona, sól, cebula mielona, kmin rzymski mielony, papryka słodka, tymianek.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 45 g
  • Tłuszcz: 64 g
  • Węglowodany: 18 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g papryka zielona
  • 400 g mięso mielone wołowe
  • 200 g passata pomidorowa
  • 100 g cebula czerwona
  • 50 g ser cheddar
  • 30 g masło klarowane
  • 2 szt ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • zioła

Przepis:

  • wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje
  • dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek
  • następnie dodaj mięso, przyprawy i od czasu do czasu mieszaj
  • dodaj pomidory i odczekaj aż woda odparuję, a sos stanie się gęsty
  • papryki napełnij farszem i posyp tartym serem
  • wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz pod przykryciem przez 20 minut