Omlet z pieczarkami i cebulą (620kcal)

Śniadania na bazie jajek to jedna z moich ulubionych kategorii śniadaniowych. Są smaczne, łatwe wykonaniu i na ciepło.

Makro:

  • Białko: 27 g
  • Tłuszcz: 54 g
  • Węglowodany: 8 g

Składniki na jedną porcję:

  • 100 g pieczarki
  • 50 g pomidorki
  • 4 szt jajko
  • 20 g śmietanka 30%
  • 30 g masło klarowane do smażenia
  • 30 g cebula
  • sól, pieprz

Przepis:

  • jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, szczyptę soli i pieprzu, wszystko wymieszamy trzepaczką lub widelcem
  • na patelni roztapiamy masło klarowane
  • dodajemy pokrojone pieczarki (pieczarki doskonale wciągną całe masło)
  • do tej samej patelni dodajemy cebulę i chwilkę wszystko razem podsmażamy
  • wlewamy na patelnię masę jajeczną
  • po 2 minutach przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty