Omlet z owocami jagodowymi i mascarpone

Owoce jagodowe są najlepszym wyborem na diecie ketogenicznej ze względu na niewielką zawartość węglowodanów netto. Najbardziej polecanymi owocami, które wręcz powinny pojawić się w jadłospisie są owoce jagodowe, takie jak truskawki, maliny, borówki, jeżyny, poziomki, jagody i arbuz.

Jeśli wiesz już, co jeść na keto, wiedzę tę z łatwością możesz wykorzystać podczas wybierania owoców, w które wzbogacisz swój keto jadłospis. Produkty spożywane na keto powinny być bogate w zdrowe tłuszcze i ubogie w węglowodany - ponieważ owoce nie są produktami tłustymi (poza awokado), najważniejszą cechą, jaką powinny odznaczać się owoce na keto, jest niska zawartość cukrów.

Makro:

  • Białko: 30 g
  • Tłuszcz: 94 g
  • Węglowodany: 23 g

Składniki na jedną porcję:

  • 3 szt jajko
  • 100 g mascarpone
  • 70 g truskawki
  • 50 g borówki amerykańskie
  • 20 g śmietanka 30%
  • 20 g orzechy pekan
  • 10 g wiórki kokosowe
  • 10 g masło klarowane do smażenia
  • sól

Przepis:

  • jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, szczyptę soli, wszystko wymieszaj trzepaczką lub widelcem
  • na średniej patelni rozpuść masło klarowane, wlej masę jajeczną
  • po 2 minutach przewróć omlet na drugą stronę
  • gotowego omleta przełóż na talerz, posmaruj mascarpone, dodaj owoce i orzechy
  • posyp wiórkami kokosowymi