Omlet z mascarpone, orzechami i borówkami

Keto śniadanie na słodko czyli omlet z mascarpone, orzechami i borówkami.

Makro:

  • Białko: 34 g
  • Tłuszcz: 103 g
  • Węglowodany: 21 g

Składniki na jedną porcję:

  • 3 szt jajko
  • 100 g mascarpone
  • 50 g borówka amerykańska
  • 20 g śmietanka 30%
  • 20 g migdały
  • 20 g orzechy makadamia
  • 10 g czekolada (90% kakao)
  • 10 g masło klarowane do smażenia
  • erytrol (opcjonalnie)

Przepis:

  • jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, erytrol, wszystko wymieszaj trzepaczką lub widelcem
  • na średniej patelni rozpuść masło klarowane, wlej masę jajeczną
  • po 2 minutach przewróć omlet na drugą stronę
  • gotowego omleta przełóż na talerz i równomiernie rozsmaruj mascarpone
  • posyp orzechami, czekoladą i borówkami