Omlet z keto dodatkami (960kcal)

To danie to idealna ilość tłuszczu i białka z niewielką dawką węglowodanów. To co jest najlepsze w przygotowywaniu omletów to, to, że jest tyle sposobów i dodatków, że można by jeść omlet codziennie bez powtórek.

Makro:

  • Białko: 40 g
  • Tłuszcz: 86 g
  • Węglowodany: 9.5 g

Składniki na jedną porcję:

  • 4 szt jajko
  • 75 g awokado
  • 30 g śmietanka 30%
  • 20 g ser żółty tarty
  • 20 g orzechy brazylijskie
  • 20 g orzechy pekan
  • 10 g masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Przepis:

  • jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, żółty ser, szczyptę soli i pieprzu, wszystko wymieszaj trzepaczką lub widelcem
  • na średniej patelni rozpuść masło, wlej masę jajeczną
  • po 2 minutach przewróć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty
  • usmażonego omleta złóż na pół
  • awokado wystarczy obrać ze skórki, wyciągnąć pestkę i pokroić w plasterki