Omlet a'la pizza Keto / Low Carb (706kcal)
Ten przepis najlepiej smakuje podany na ciepło z ciągnącym się serem (możecie użyć mozzarelli, cheddar czy nawet parmezanu).
Makro:
- Białko: 38 g
- Tłuszcz: 59 g
- Węglowodany: 7 g
Składniki na jedną porcję:
- 3 szt jajko
- 80 g ser mozzarella
- 50 g mini pomidorki rzymskie
- 50 g passata pomidorowa
- 20 g śmietanka 30%
- 20 g rukola
- 10 g masło klarowane do smażenia
- 10 g oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przepis:
- jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, szczyptę soli i pieprzu, wszystko wymieszaj trzepaczką lub widelcem
- na średniej patelni rozpuść masło klarowane, wlej masę jajeczną
- po 2 minutach przewróć omlet na drugą stronę
- po przełożeniu omleta na drugą stronę równomiernie rozsmaruj passatę pomidorową i rozłóż ser
- doprowadź do rozpuszczenia sera pilnując, aby nie przypalić omleta
- gotowego omleta przełóż na talerz, na górze połóż rukolę, pomidorki
- polej oliwą z oliwek