Omlet a'la pizza Keto / Low Carb (706kcal)

Ten przepis najlepiej smakuje podany na ciepło z ciągnącym się serem (możecie użyć mozzarelli, cheddar czy nawet parmezanu).

Makro:

  • Białko: 38 g
  • Tłuszcz: 59 g
  • Węglowodany: 7 g

Składniki na jedną porcję:

  • 3 szt jajko
  • 80 g ser mozzarella
  • 50 g mini pomidorki rzymskie
  • 50 g passata pomidorowa
  • 20 g śmietanka 30%
  • 20 g rukola
  • 10 g masło klarowane do smażenia
  • 10 g oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przepis:

  • jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, szczyptę soli i pieprzu, wszystko wymieszaj trzepaczką lub widelcem
  • na średniej patelni rozpuść masło klarowane, wlej masę jajeczną
  • po 2 minutach przewróć omlet na drugą stronę
  • po przełożeniu omleta na drugą stronę równomiernie rozsmaruj passatę pomidorową i rozłóż ser
  • doprowadź do rozpuszczenia sera pilnując, aby nie przypalić omleta
  • gotowego omleta przełóż na talerz, na górze połóż rukolę, pomidorki
  • polej oliwą z oliwek