Łosoś zapiekany z kalafiorem

Łosoś jest solidną podstawą ketogenicznej piramidy żywienia ze względu na dużą zawartość zdrowych tłuszczów. Tym razem dodatkiem do ryby jest kalafior. Kalafiora jest idealnie przypieczony, chrupiący i ma ciekawą skorupkę z parmezanu. Dla ketogeników to idealny zamiennik ziemniaków.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 41 g
  • Tłuszcz: 70 g
  • Węglowodany: 10 g

Składniki na dwie porcje:

  • 400 g kalafior
  • 300 g łosoś
  • 60 g oliwa z oliwek
  • 40 g tarty parmezan
  • 10 g masło klarowane
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Przepis:

  • filety z łososia dokładnie myjemy, zdejmujemy skórę
  • każdy z kawałków ryby suszymy, solimy oraz posypujemy pieprzem z obydwu stron
  • naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym i układamy w nim rybę
  • surowy kalafior umyj i rozdziel na niewielkie kawałki
  • kawałki kalafiora smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami, układamy również w naczyniu żaroodpornym
  • wszystko solidnie posypujemy parmezanem, aby ser dostał się w zakamarki kalafiora
  • rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 25 minut