Łosoś i puree z kalafiora Keto / Low Carb (730kcal)

Bardzo trudno to danie zepsuć, wystarczy jedynie postępować zgodnie z kilkoma wskazówkami, by z pieca wyszła pyszna i soczysta ryba.
Puree z kalafiora dla ketogeników to idealny zamiennik puree z ziemniaków.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 46 g
  • Tłuszcz: 56 g
  • Węglowodany: 13 g

Składniki na dwie porcje:

  • 500 g kalafiora
  • 400 g łosoś
  • 50 g śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Przepis:

  • filety z łososia dokładnie myjemy, zdejmujemy skórę
  • każdy z kawałków suszymy, solimy oraz posypujemy pieprzem z obydwu stron
  • wyciskamy na każdy nieco ząbek czosnku i sok z cytryny
  • następnie układamy w naczyniu żaroodpornym
  • wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C
  • umyj i rozdziel kalafior na niewielkie kawałki
  • umieść kalafior w osolonej i gotującej się wodzie na około 7 minut
  • po ugotowaniu wylej dokładnie wodę z garnka i do tego samego garnka dodaj masło i śmietankę
  • użyj blendra do uzyskania jednolitej masy