Leczo z cukinią i kiełbasą

Leczo to danie kuchni węgierskiej, które składa się z warzyw (papryki, pomidorów, cukinii) i mięsa, często wzbogacone o przyprawy takie jak papryka, kminek czy czosnek. Dania z warzywami są często polecane w diecie ketogenicznej, ponieważ są niskokaloryczne, bogate w błonnik i składniki odżywcze, a jednocześnie zawierają niewiele węglowodanów.

Pomysł dla fanów dań jednogarnkowych. Keto leczo to idealne połączenie białka z tłuszczem z mnóstwem warzyw i mięsa. Wybierając takie warzywa niskowęglowodanowe jak cukinia, pomidory czy papryka w połączeniu z odpowiednim mięsem stworzymy idealne danie ketogeniczne.

Makro:

  • Białko: 21 g
  • Tłuszcz: 33 g
  • Węglowodany: 14 g

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g cukinia
  • 400 g kiełbasa
  • 400 g pomidorów krojonych (mogą być z puszki)
  • 200 g papryka czerwona
  • 50 g masło klarowane
  • papryka słodka mielona, papryka wędzona słodka mielona, oregano, majeranek, sól, pieprz, chili

Przepis:

  • w głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy wszystko przez chwilę
  • z cukinii odcinamy końce, a następnie kroimy ją w kostkę
  • papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę
  • dodajemy na patelnię pokrojone warzywa, pomidory oraz wszystkie przyprawy
  • dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie
  • na koniec można dodać natkę pietruszki