Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem Keto / Low Carb (980kcal)

W klasycznej lasagne układamy kolejne partie makaronu i farszu, w tej wersji ketogenicznej układamy farsz, szpinak i ser. Lasagne można przygotować w jednym dużym naczyniu lub w osobnych szklanych naczyniach. Tak przygotowany posiłek można zabrać jako lunch do pracy.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 54 g
  • Tłuszcz: 80 g
  • Węglowodany: 12 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso mielone z łopatki wieprzowej i wołowiny
  • 200 g drobno posiekany szpinak
  • 200 g pomidorów krojonych lub passata
  • 100 g ser cheddar
  • 100 g śmietana kremówka 36%
  • 100 g cebula
  • 20 g masło klarowane
  • 4 szt ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • zioła

Przepis:

  • wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje
  • dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek
  • następnie dodaj mięso, przyprawy i od czasu do czasu mieszaj
  • dodaj pomidory i odczekaj aż woda odparuję, a sos stanie się gęsty
  • przekładaj do naczynia lub kilku naczyń mięso, szpinak i ser
  • ostatnią warstwę zalej śmietaną i przykryj serem
  • włóż do piekarnika na 30 minut w 160 stopni