Lasagne z mięsem mielonym i cukinią zamiast makaronu (1150 kcal)
Lasagne można przygotować w jednym dużym naczyniu lub w osobnych szklanych naczyniach. Tak przygotowane lasagne można zabrać jako lunch do pracy.
Makro jednej porcji:
- Białko: 71 g
- Tłuszcz: 91 g
- Węglowodany: 13 g
Składniki na 3 porcje:
- 700 g mięso mielone z łopatki wieprzowej i wołowiny
- 300 g ser cheddar
- 350 g cukinia
- 150 g śmietana kremówka 30%
- 100 g cebula
- 400 g puszka pomidorów krojonych
- 30 g masło klarowane
- 3 szt ząbek czosnku
Przyprawy:
- sól i pieprz
- papryka
- zioła
Przepis:
- Wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę
- Dodaj przeciśnięty czosnek
- Następnie dodaj mięso i od czasu do czasu mieszaj
- Dodaj puszkę pomidrów i odczekaj aż woda odparuję a sos stanie się gęsty
- Pokrój cukinię w cienkie paski lub użyj obieraczki
- Przekładaj do naczynia lub kilku naczyń mięso, cukinia, ser
- Ostatnią warstwę zalej śmietaną i przykryj serem
- Włóż do piekarnika na 30 minut w 160 stopni.