Lasagne z mięsem mielonym i cukinią zamiast makaronu (1150 kcal)

Lasagne można przygotować w jednym dużym naczyniu lub w osobnych szklanych naczyniach. Tak przygotowane lasagne można zabrać jako lunch do pracy.

Makro jednej porcji:

  • Białko: 71 g
  • Tłuszcz: 91 g
  • Węglowodany: 13 g

Składniki na 3 porcje:

  • 700 g mięso mielone z łopatki wieprzowej i wołowiny
  • 300 g ser cheddar
  • 350 g cukinia
  • 150 g śmietana kremówka 30%
  • 100 g cebula
  • 400 g puszka pomidorów krojonych
  • 30 g masło klarowane
  • 3 szt ząbek czosnku

Przyprawy:

  • sól i pieprz
  • papryka
  • zioła

Przepis:

  • Wrzuć na patelnię masło klarowane i poczekaj aż się rozgrzeje.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę
  • Dodaj przeciśnięty czosnek
  • Następnie dodaj mięso i od czasu do czasu mieszaj
  • Dodaj puszkę pomidrów i odczekaj aż woda odparuję a sos stanie się gęsty
  • Pokrój cukinię w cienkie paski lub użyj obieraczki
  • Przekładaj do naczynia lub kilku naczyń mięso, cukinia, ser
  • Ostatnią warstwę zalej śmietaną i przykryj serem
  • Włóż do piekarnika na 30 minut w 160 stopni.