Kurczak chili z warzywami, awokado, cheddarem

Zawiera białko z kurczaka, bardzo mało węglowodanów z warzyw, tłuszcze z awokado i cheddara. Danie jest to łatwe w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki i gotować przez kilka minut. Jest to smaczne i sycące. Chili z kurczakiem i warzywami zawiera wszystkie składniki, które dostarczą Ci energii i zaspokoją Twój głód. Dodatek awokado, cheddara dodaje potrawie smaku i aromatu.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 awokado
  • 2 łodygi selera
  • 150g sera cheddar
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • 600g  mielonego indyka
  • 2 papryczki jalapeno
  • 1 limonka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 średnia cebula żółta
  • pieprz
  • przyprawa chili
  • kumin mielony
  • sól
  • olej kokosowy nierafinowany

Przepis:

  • Obierz i pokrój drobno cebulę; przełóż do średniego naczynia.
  • Obierz i drobno posiekaj czosnek; dodaj do miski
  • Umyj papryki, seler i jalapeno,
  • Odłóż pestki i pokrój drobno papryki. Pokrój drobno seler.
  • Rozgrzej średni rondel na średnim ogniu.
  • Dodaj olej do rondla i potrzyj, aby pokryć dno. Dodaj cebulę, czosnek, paprykę, seler i jalapeño. Smaż, często mieszając, aż warzywa zmiękną, 3-4 minuty.
  • Dodaj mielonego indyka do warzyw i smaż, rozdrabniając łyżką, aż będzie brązowy, 3-4 minuty.
  • Dodaj chili, kumin, sól i pieprz; wymieszaj.
  • Dodaj pomidory i wymieszaj. Smaż, czasami mieszając, aż chili lekko zmniejszy objętość, 8-10 minut.
  • Wymieszaj około ½ do chili i zapisz resztę do dekoracji.
  • Podziel i usuń pestki awokado. Wyjmij miąższ i pokrój w średnie kostki.
  • Zetrzyj ser cheddar.
  • Podziel limonkę na ćwiartki.
  • Podawaj chili w misce i udekoruj awokado, cheddar, kolendrą i limonką. Smacznego!
Chili z Kurczakiem i Warzywami z Awokado, Cheddarem i Koriandrem