Kurczaki w Papryce z Czosnkiem z Sałatką z Awokado, Pomidorami i Zieleniną

Składniki na 4 porcje:

  • 2 awokado
  • 2 ½ funta udek z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pinta pomidorków grape
  • 2 limonki
  • 1 (5 uncji) opakowanie mieszanki wiosennej (zieleniny)
  • czarny pieprz
  • musztarda Dijon
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • papryka
  • sól

Przepis:

  • Rozgrzej piekarnik do 500°F. Wyłóż blachę do pieczenia folią.
  • Obierz i drobno posiekaj lub wyciśnij czosnek; przełóż do średniej miski.
  • Dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, paprykę, sól i pieprz do posiekanego czosnku i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj pałki z kurczaka do mieszanki czosnku i papryki i wymieszaj, aż będą dobrze pokryte. Umieść pałki w blaszce do pieczenia.
  • Umieść pałki w piekarniku i piecz, przewracając w połowie czasu pieczenia, aż będą ugotowane i zrumienione, 25-30 minut.
  • W małej misce przygotuj sos mieszając sok z limonki, oliwę z oliwek, musztardę Dijon, sól i pieprz.
  • Umyj i osusz mieszankę zieleniny.
  • Umyj i przekrój pomidory na pół.
  • Przekrój i wydrąż awokado; wyciągnij miąższ i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  • Aby podawać, ułóż zieleninę na talerzach, udekoruj pomidorami i awokado i polej sosem. Dodaj pałki z kurczaka do boku. Smacznego!
Kurczaki w Papryce z Czosnkiem z Sałatką z Awokado, Pomidorami i Zieleniną