Kurczaki w Papryce z Czosnkiem z Sałatką z Awokado, Pomidorami i Zieleniną
Składniki na 4 porcje:
- 2 awokado
- 2 ½ funta udek z kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- 1 pinta pomidorków grape
- 2 limonki
- 1 (5 uncji) opakowanie mieszanki wiosennej (zieleniny)
- czarny pieprz
- musztarda Dijon
- oliwa z oliwek extra virgin
- papryka
- sól
Przepis:
- Rozgrzej piekarnik do 500°F. Wyłóż blachę do pieczenia folią.
- Obierz i drobno posiekaj lub wyciśnij czosnek; przełóż do średniej miski.
- Dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, paprykę, sól i pieprz do posiekanego czosnku i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj pałki z kurczaka do mieszanki czosnku i papryki i wymieszaj, aż będą dobrze pokryte. Umieść pałki w blaszce do pieczenia.
- Umieść pałki w piekarniku i piecz, przewracając w połowie czasu pieczenia, aż będą ugotowane i zrumienione, 25-30 minut.
- W małej misce przygotuj sos mieszając sok z limonki, oliwę z oliwek, musztardę Dijon, sól i pieprz.
- Umyj i osusz mieszankę zieleniny.
- Umyj i przekrój pomidory na pół.
- Przekrój i wydrąż awokado; wyciągnij miąższ i pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Aby podawać, ułóż zieleninę na talerzach, udekoruj pomidorami i awokado i polej sosem. Dodaj pałki z kurczaka do boku. Smacznego!