Kurczak z warzywami i sosem serowym Keto / Low Carb

Kurczak z warzywami podany z keto sosem serowym to błyskawiczne danie. Można wykorzystać zalegające warzywa w lodówce.

Do zrobienia sosu serowego używam zazwyczaj sera Cheddar, ale można użyć innego. Polecam dodać jeszcze słodką paprykę oraz szczyptę curry lub gałki muszkatołowej dla smaku i koloru. Ser już sam w sobie ma bogaty smak, więc przyprawy nie są obowiązkowe i można je pominąć.

Ten sos serowy jest ketogeniczny bo nie ma w nim ani grama mąki i skrobi jak w większości przepisów na sos serowy. Tutaj nie używamy żadnych zagęszczaczy.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 60 g
  • Tłuszcz: 58 g
  • Węglowodany: 10.6 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso z piersi z kurczaka
  • 100 g brokuł
  • 100 g kalafior
  • 100 g zielona fasolka szparagowa
  • 100 g pieczarki
  • 40 g olej kokosowy
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona

Składniki na sos serowy:

  • 150 g śmietanka 30%
  • 80 g ser cheddar
  • papryka słodka mielona, curry

Przepis:

  • pierś z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski
  • do miski z mięsem dodaj sól, pieprz, paprykę słodką, dokładnie wymieszaj i odstaw
  • na patelni rozpuść olej kokosowy i smaż kurczaka aż się zarumieni
  • gdy kurczak będzie gotowy dodaj na patelnię pokrojone pieczarki, doskonale wciągną pozostały tłuszcz
  • brokuł, kalafior rozdziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie al dente (około 5 minut)
  • zieloną fasolkę szparagową również gotuj w osolonej wodzie
  • do rondelka wlej śmietanę i podgrzewaj ją chwilę, by śmietana prawie się zagotowało a następnie dodaj cały ser, wtedy zmniejsz moc palnika
  • dodaj tarty ser, odrobinę mielonej papryki i curry
  • mieszaj całość powoli drewnianą łyżką lub rózgą kuchenną