Kurczak, puree z kalafiora i fetą oraz sałatka z ogórka i pomidora

Kalafior jest bardzo dobrym warzywem, które może pomóc w utracie wagi, ponieważ jest niskokaloryczny i bogaty w składniki odżywcze.

Po pierwsze, kalafior ma bardzo niską zawartość kalorii - jedna szklanka kalafiora ma zaledwie 25 kalorii. Oznacza to, że możesz zjeść dużą ilość kalafiora, nie martwiąc się o to, że wprowadzisz zbyt wiele kalorii do swojej diety.

Po drugie, kalafior jest bogaty w błonnik, który pomaga utrzymać uczucie sytości i zapobiega nadmiernemu jedzeniu. Błonnik może również pomóc w utrzymaniu regularności trawienia, co jest ważne dla zdrowia układu pokarmowego.

Kalafior zawiera również wiele witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, witamina K, kwas foliowy i potas. Te składniki odżywcze są ważne dla zdrowia ogólnego i mogą pomóc w utrzymaniu równowagi w organizmie.

Ostatecznie, kalafior może być dobrym dodatkiem do diety odchudzającej, ponieważ jest łatwo dostępny, łatwy do przygotowania i ma wiele korzyści dla zdrowia. Można go spożywać na surowo jako przekąskę, dodawać do sałatek, a także gotować, piec lub dusić i podawać jako dodatek do obiadu lub kolacji.

Składniki na 4 porcje:

  • Średnia głowa kalafiora
  • 1kg udek z kurczaka, bez skóry i bez kości
  • opakowanie rozdrobnionego sera feta
  • 1 ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki pomidorów
  • 150g śmietany kremówki
  • 1 cytryna
  • 1 szalotka
  • Czarny pieprz
  • Extra virgin oliwa z oliwek
  • Oregano, suszone
  • Ocet winny czerwony
  • Sól

Przepis:

  • Umyj i wysusz świeże produkty.
  • Umieść olej, ocet, sól i pieprz w średniej misce; wymieszaj, aby połączyć sos.
  • Obierz i posiekaj czosnek i szalotkę. Dodaj oba do miski z sosem.
  • Obierz, przytnij i podziel ogórek wzdłuż na pół; pokrój w plasterki w poprzek. Podziel pomidory na pół. Dodaj oba do miski i wymieszaj, aby połączyć sałatkę; odstaw na bok.
  • Rozgrzej piekarnik do grilla na wysokiej temperaturze i ustaw ruszt w górnej trzeciej części piekarnika.
  • Napełnij duży garnek około 1-calową gorącą wodą (z kranu); przykryj i umieść na wysokim ogniu.
  • Tymczasem pokrój główkę kalafiora na ćwiartki, a następnie usuń i odrzuć liście i gruby łodygę. Posiekaj grubo na kawałki i pokrój łodygi na mniejsze kawałki.
  • Gdy woda w garnku zacznie się gotować, dodaj kalafiora, zmniejsz ogień do średniego, przykryj i gotuj do miękkości, około 10 minut.
  • Podczas gdy kalafior gotuje się, wytrzyj kurczaka papierowymi ręcznikami i umieść na dużej blaszce do pieczenia. Polej kurczaka olejem i przypraw obie strony; ułóż w jednej warstwie.
  • Umieść blachę w piekarniku i grilluj kurczaka przez 5 minut (kurczak nie będzie całkowicie ugotowany).
  • Tymczasem przytnij i cienko pokrój cytrynę.
  • Wyjmij blachę z piekarnika. Za pomocą szczypiec przewróć kurczaka i umieść plasterek cytryny na wierzchu każdej udki. Wróć do piekarnika i kontynuuj grillowanie, aż kurczak będzie złotobrązowy i ugotowany, 5 minut więcej. Wyjmij z piekarnika.
  • Gdy kalafior będzie miękki, odsącz w sitku. Pracując w partiach, jeśli to konieczne, umieść kalafior, fetę, śmietanę, olej i przyprawy w blenderze; zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Kurczak, puree z kalafiora i fetą oraz sałatka z ogórka i pomidora