Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Keto / Low Carb (854kcal)

Ten kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest dowodem na to, że można przygotować proste i szybkie danie na jednej patelni.

Makro jeden porcji:

  • Białko: 54 g
  • Tłuszcz: 67 g
  • Węglowodany: 9.5 g

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g mięso z piersi kurczaka
  • 250 g mascarpone
  • 200 g szpinak
  • 100 g cebula
  • 40 g suszone pomidory
  • 20 g oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przepis:

  • piersi z kurczaka dopraw z każdej strony i nasmaruj oliwą z oliwek
  • kurczaka obsmaż z obu stron tak żeby był zrumieniony
  • w tym czasie cebulę i suszone pomidory pokrój w większą kostkę
  • zdejmij kurczaka z ognia i przełóż na bok
  • zmniejsz ogień i wrzuć na patelnię cebulę, smaż przez chwilę i wlej na patelnię odrobinę wodę
  • wymieszaj, by zebrać wszystkie smaki z patelni pozostałe po smażeniu
  • na patelnię dodaj szpinak, suszone pomidory i ser mascarpone
  • na koniec włóż mięso do sosu i gotuj przez kilka minut